Skip to main content
Aktuellt

Fem snabba med Jimmy Rosberg

Lagerarbetaren som kombinerar högt tempo på jobbet med hummerfiske och matpassion. Ta del av Jimmys Michelin-tips och läs om hur han skapar balans mellan jobb och fritid.

Hur länge har du jobbat på Pelly, och vad är din roll?
– Jag började här 2007 och har varit kvar sedan dess. Jag jobbar på lagret och har gjort allt från att ta emot inleveranser till att packa ordrar för leverans. Jag kommer från Falkenberg och har alltid trivts nära havet, så när jobbet på Pelly dök upp passade det mig perfekt. Nu bor jag nära både jobbet och havet, vilket ger mig tid till mina fritidsintressen.

Vad är det bästa med att jobba på Pelly?
– Det är en bra arbetsplats och kollegorna är toppen. Jag bor dessutom nära, så det tar mig bara några minuter att komma till och från jobbet. Tiden många andra lägger på pendling kan jag ägna åt annat. Jag kan kombinera jobbet med min passion för fiske, vilket nog är en av anledningarna till att jag har trivts och blivit kvar så länge. Just nu packar jag inredning till större butiker som Ahlsell, vilket tar 2 veckor att få klart. Det är ett konstant flöde av ordrar och vi har mycket att göra, vilket är positivt.

Vad är viktigt för att trivas på jobbet?
– Bra kollegor är A och O, och att ha en roll man trivs i. För mig är det viktigt att röra på mig och ha ett fysiskt jobb – jag vill inte sitta still. Att ha ett flexibelt jobb där jag ibland kan ta ledigt med relativt kort varsel har varit värdefullt för mig, vars fritidsintresse är väderberoende. Speciellt när jag ska ut på hummerfiske.

Berätta om ditt stora intresse för hummerfiske. Hur började det och vad är det som lockar?
– Fisket har jag haft med mig sedan barnsben. Vi bodde nära havet, på Näset i Falkenberg, och hade båt redan då. På våren blir det fiske med nät och då är det den lite godare plattfisken jag vill åt – piggvar, sjötunga, slätvar och rödspätta.

Hummerfisket började jag med för nio år sedan, och sedan dess har jag varit fast. Det är något speciellt med att ge sig ut i mörkret inför premiären, lägga ut tinorna (6/person) prick klockan sju och se vad man får upp. Ibland följer sonen eller min fru med, är vädret bra är det fantastiskt. Jag fiskar långt in på hösten, när de flesta andra har slutat. Sen är det också roligt att experimentera i köket med hummern – numera kokar jag den inte utan styckar och råsteker stjärten för att få fram en annan smak. Jag fick tipset från en Michelinkock, faktiskt.

Och din passion för mat och vin?
– Ja, vi är alla i familjen matintresserade och har rest runt en del. Vi har besökt ungefär 45 restauranger med Michelin-stjärna, främst i Europa. Sonen går restaurangprogrammet för att bli konditor. Matlagning är en stor hobby för oss, och vi testar gärna nya recept hemma. Jag gillar bland annat att återskapa rätter och tekniker jag snappat upp på de restauranger vi besökt. Efter att jag började med hummerfisket har det blivit många egna recept – allt från råstekt hummer med någon god sås och varma grönsaker till hummerburgare och tacos.

Personporträtt

Namn: Jimmy Rosberg
Ålder: 39 år
Familj: Frun Patricia och sonen Rickard
Bästa hummerreceptet: Mitt bästa tips är att tillaga hummern från rå. Personligen är jag väldigt förtjust i råstekta hummerstjärtar: Lägg hummerstjärten i en rimlag (0,5 dl salt i 1 liter vatten), låt ligga i 30 minuter. Detta görs dels för att sältan ska fördelas jämnt, dels för att hummerköttet lättare ska släppa från skalet, så stjärten blir lätt att få i ett stycke. När du plockat ut stjärten, gör ett snitt och ta bort tarmen. Stick in en träpinne genom stjärten för att den ska behålla sin raka form. Stek den slutligen i smör, på medelhög värme. Ös stjärten med smöret under stekningen. Smaklig spis!

I stort sett alla som köper eller fiskar hummer kokar den eller köper den kokt, tillagar du den i stället från rå så får du fram en helt annan smak.

Pelly Butiksinredningar AB 556440-0751