Skip to main content
Aktuellt

Gekås skosuccé – från Gentlemen’s Agreement till storslagen expansion

Gekås i Ullared, denna svenska handelsinstitution, har framgångsrikt integrerat en omfattande skoavdelning i varuhuset. Genom att respektera gamla överenskommelser och innovativa lagerlösningar har skoavdelningens omsättning nästan fyrdubblats och når nu 200-250 miljoner kronor per år. Utvecklingen speglar Gekås filosofi om långsiktigt tänkande, samarbete och kundfokus.

Att Gekås i Ullared är en institution i svensk handelsverksamhet är ingen hemlighet. Med sitt enorma varuhus och attraktiva priser har det blivit ett mecka för shoppingentusiaster från hela landet. Men bakom varje framgång finns en historia, ofta präglad av principer och visioner. När det gäller skoavdelningen på Gekås, är berättelsen särskilt fascinerande.

Det hela började med ett gentlemen’s agreement, lika gammalt som huset som Gekås nu huserar i. Gekås startade en gång i en gammal Pellyfabrik. När produktionen upphörde, flyttade Gekås in. Samtidigt som Göran Karlsson öppnade varuhuset, startade Bo Karlsson skoaffären Sko-Boo och Nisse Nilsson drog i gång korvkiosken Nimo, som senare blev restaurangen utanför entrén. De tre herrarna var överens om att samarbeta utan att konkurrera – ett löfte som hedrades i decennier.

Göran Karlsson sålde 1991 sitt livsverk till sex medarbetare, däribland Thomas Karlsson som idag äger 100% av aktierna i Gekås AB. Under lång tid undvek Gekås att inkräkta på de andras områden, vilket innebar att varuhuset inte öppnade egna restauranger och kaféer förrän 2010, efter att Nimo sålts till Rasta.

2021 kom så den stora förändringen. Gekås köpte Sko-Boo och drev skoaffären ett år i dess ursprungliga lokaler. Målet var att flytta in den i varuhuset, som vid det laget hade byggts ut för att kunna husera en skobutik i stor skala. Ambitionen var att öka andelen kunder som besökte skoavdelningen från en av tio till fyra eller fem av tio – ett mål som överträffades. Omsättningen för skoaffären har sedan flytten nästan fyrdubblats.

Nyckeln till denna framgång ligger delvis i de större volymerna som Gekås kan köpa in, vilket möjliggör lägre priser. Men även i den innovativa lagerlösningen. I en vanlig skobutik hämtar personalen skor från lagret, men på Gekås måste man hantera den enorma kundtillströmningen annorlunda. Därför finns lagret direkt i butiken, med en påfyllnadspunkt som gör det möjligt för kunderna att snabbt och enkelt få tag på nya skor.

När skoaffären flyttade in i varuhuset 2022, var samarbetet med Pelly, företaget som konstruerade hyllorna, avgörande. Specialbeställningarna och de skräddarsydda lösningarna har gjort det möjligt för Gekås att hålla ordning på det stora antalet skor och säkerställa att kunden alltid kan hitta rätt storlek. Skoavdelningen omsätter nu 200–250 miljoner kronor per år, vilket är jämförbart med hela skokedjor.

Gekås i Ullared har gått från att vara ett varuhus till att bli en shoppingdestination med boende, restauranger och aktiviteter – en symbol för långsiktigt tänkande och samarbete. Historien om skoavdelningen visar hur gamla överenskommelser kan leda till nya framgångar, och hur innovation och respekt för traditioner kan gå hand i hand. På Gekås gör man allt schysst och reko – och det är en affärsfilosofi som verkligen betalar sig.

Fakta och siffror om Sveriges största skobutik

 • Plats: Plan 2 i varuhuset
 • Yta: 2 000 m²
 • Totalt antal skor: 40 000 par
 • Antal sålda skor sedan öppningen (mars 2022): 1,2 miljoner par
 • Bästa försäljningsdagen (omsättning): Över 1,7 miljoner kr (2023-10-07)
 • Flest sålda skor på en dag: 4 600 par (2022-05-26)
 • Största produktgruppen: Damsandaler (över 25 miljoner kr och nästan 100 000 par sålda)
 • Mest sålda modell: Gextop Biotoffel (8 655 par)
 • Antal olika varumärken: Över 185 stycken
 • Populäraste varumärke: Pernilla Wahlgren Design
 • Bästsäljare: Chunky sneaker P.W

Pelly Butiksinredningar AB 556440-0751