Skip to main content
Aktuellt

Hög energi i ledningen

Håkan Eriksson, VD på Pelly Butiksinredningar, har en karriär präglad av envishet och äventyrslust. Hans passion för människor och affärsutveckling, tillsammans med stark drivkraft och energi, har bidragit till Pellys framgångar inom hållbarhet och kundfokus.

Håkan Eriksson, VD på Pelly Butiksinredningar, har gjort en resa präglad av envishet och äventyrslust. Ursprungligen från Linköping, studerade Håkan Industriell ekonomi och tog sina första steg i karriären på IBM. Men livet hade större planer för honom. Efter att ha flyttat till Stockholm i slutskedet av studietiden, landade han ett jobb på HL Display, ett mindre bolag med stora ambitioner. “Jag trodde aldrig jag skulle vara kvar så länge, men så länge jag lär mig något nytt, varför byta?” säger Håkan med ett skratt. Under sina 23 år på HL Display utvecklade han sin entreprenöriella sida och ansvarade bland annat för internationell expansion i många länder i Östeuropa och Asien. ”Under de där åren fick vi även en möjlighet att bo i Frankrike, så det gjorde vi mellan 2008 och 2010. Vi tömde huset, packade in allt i en flyttbil och körde ner till natursköna Tours i Loiredalen”, säger han med ett leende.

År 2018 stod Håkan inför en ny utmaning efter att ha jobbat på ett annat inredningsföretag i branschen i ett par år. ”En större omorganisation ledde till att ledningen byttes ut och jag stod utan jobb. Det var en utmanande men också lärorik period. Jag insåg vikten av nätverk och personliga kontakter,” reflekterar Håkan. Efter att ha kontaktat Patrik Hannell på Hannells Holding startade han sin Pelly-resa som VD i oktober 2018.

Golf, natur och utmaningar

Utanför arbetslivet är Håkan en passionerad golfspelare med 10 i handicap, han spelade även tennis på hyfsat hög nivå i ungdomsåren. “Golfen blev min stora hobby efter tennisen. Det är något jag försöker få med min fru på, jag tänker att det är en bra gemensam aktivitet när man blir äldre,” berättar han. Naturen och sport har alltid varit viktigt för Håkan, från triathlon till skidåkning. Han har deltagit i utmaningar som Stockholm Triathlon, Cykelvasan och cyklat några av de värsta bergsetapperna i franska Alperna, alltid med en stark vilja att utmana sig själv.

Energi, drivkraft och empati

Håkan tillskriver sin framgång till ett genuint intresse för människor och affärsutveckling. “Jag har alltid haft mycket energi och ett driv att ständigt förbättra saker,” säger han. En av de största lärdomarna kom när han var ”mellan jobb” 2018. “Jag insåg att min identitet inte enbart ligger i mitt arbete utan i min familj.”

Arbetsprocess och kultur på Pelly

Pellys företagskultur präglas av ett starkt kundfokus och en förmåga att samarbeta effektivt i krissituationer. “Under pandemin kom vi verkligen samman och gjorde det som krävdes,” säger Håkan. Pelly arbetar aktivt med arbetsmiljö och engagemang. Med initiativ som “Great Place to Work” och kontinuerlig feedbackutbildning, strävar företaget efter att vara en plats där medarbetarna trivs och utvecklas.

Håkan betonar vikten av att alla bidrar till en positiv arbetsmiljö och tar ansvar för sitt beteende. “Vi har nolltolerans mot negativa beteenden. Det är viktigt att vi trivs på jobbet, annars blir det svårt att prestera på topp,” förklarar han.

Innovation och kreativitet

För att främja innovation på Pelly uppmuntrar Håkan en kultur av ifrågasättande och ständiga förbättringar. “Affärsutveckling är ett stort intresse för mig. Jag vill alltid se vad vi kan göra bättre,” säger han.

Stolthet och framgångar

En av de saker som Håkan återkommer till och lyfter under stunden vi sitter och pratar, är det starka kundfokus som genomsyrar hela Pelly. “När vi lovar något till kunden gör vi allt för att leverera enligt löftet. Det handlar om passion och ett starkt driv inom företaget,” säger han. En specifik framgång som sticker ut är företagets arbete med hållbarhet. Pelly har satt ribban högt och arbetar aktivt med att minska sitt klimatavtryck, både genom interna åtgärder och genom att påverka leverantörer och kunder. De vill driva branschomställningen.

Utmaningar och lärdomar

En stor utmaning är att hantera de indirekta utsläppen, så kallade Scope 3-utsläpp. “Vi måste vara proaktiva och arbeta gemensamt med våra kunder och leverantörer mot hållbara alternativ,” förklarar Håkan. Han betonar vikten av att driva förändringen trots de, ibland, initialt höga kostnaderna för gröna alternativ.

Håkan avslutar med att berätta om Pellys arbete inom Falkenbergs Klimatinitiativ, där han spelat en nyckelroll i att driva lokala företag mot ambitiösa klimatmål. “Det handlar om att sätta realistiska mål och arbeta gemensamt mot dem,” säger han med övertygelse. Att Håkan och Pelly har ett genuint engagemang inom hållbarhet har uppmärksammats och resulterade i att de förra året vann Länsförsäkringar Hallands Hållbarhetspris, årets hållbara företagare i Falkenbergs kommun 2023

Håkan Erikssons resa är ett inspirerande exempel på hur passion, envishet och ett starkt ledarskap kan driva både personlig och professionell utveckling. Under hans ledning fortsätter Pelly att utvecklas, med ett starkt fokus på kundnöjdhet och hållbarhet.

Personporträtt

Namn: Håkan Eriksson

Ålder: Fyller 58 år i juli

Familj: Frun Marika, vuxna döttrarna Amanda och Frida

Ledarskapsstil: präglad av mänsklighet, tydlighet och framåtdriv som skapar ett positivt arbetsklimat och engagerade medarbetare.

Personliga intressen: Sport och natur. Golf, utförsåkning, cykling, fiske.

Motto/citat: ”Det finns alltid utrymme för förbättring – inget är så bra att det inte kan bli bättre”

Pelly Butiksinredningar AB 556440-0751