Skip to main content
Aktuellt

Matentusiast och krögare

Knútur Kristjánsson, bördig från Island, är krögare på Rådhustorget No:1A samt grundare av Nordic Supper. Med en stark koppling till naturen och en vision om högkvalitativ mat i en avslappnad miljö, fortsätter han sätta Falkenberg på den kulinariska kartan.

En isländsk matentusiast finner sitt hem i Falkenberg

I den lilla förorten Hafnarfjörður, belägen strax utanför Reykjavik på Island, väcktes Knútur Kristjánssons passion för matlagning redan som barn. Trots att ingen i hans familj var kock, formades hans intresse tidigt av två starka minnen. Ett av dessa är från när han som sex-sjuåring ivrigt hjälpte sin mamma i köket. Det andra är från en avslutningsmiddag i högstadiet där Knútur, bara 15 år gammal, tog ansvar för en stor buffé. ”Det var då jag insåg att detta är vad jag vill göra,” minns han.

Knúturs formativa år på Island präglades av en rigorös utbildning inom restaurangbranschen, samt kurser som inkluderade allt från dataprogrammering till matte och språkstudier. Efter att ha avlagt en fyrtiosidig affärsplan i slutet av sitt restaurangprogram, inledde han sin karriär som kökschef på ett sommarhotell och avancerade snabbt till att arbeta på en av Islands absolut bästa restauranger.

Vägen till Sverige

En spontan skidsemester till Sälen ledde Knútur till Sverige. Trots att han bröt handleden under semestern, lyckades han provjobba på den prestigefyllda restaurang Oaxen i Stockholms skärgård med gipsad arm. Mellan 2007 och 2012 arbetade han varje sommar på Oaxen, medan vintrarna fylldes med säsongsarbete på olika platser som Hemavan, Åre, Halmstad och en säsong i Frankrike.

Efter en omfattande resa genom bland annat Sydafrika, Kenya, Sri Lanka och Indien, slog Knútur sig ner i Göteborg och arbetade på Upper House. Trots storstadens lockelser insåg han att livet i en större stad inte passade honom. Han längtade efter naturen och surfingen som Island erbjöd. Det var denna längtan som ledde honom till Halland och det prestigefulla jobbet som chefskock på restaurang Köket, i Falkenberg. Restaurangen blev känd för sin högkvalitativa mat och sina unika upplevelser, vilket gjorde den till ett populärt matställe för både lokalbefolkning och långväga besökare. Under Knúturs ledning blomstrade Köket och blev en plats där gästerna kunde njuta av enastående mat med rätter som var både kreativa och innovativa, i en vacker miljö. Köket blev nominerad till Årets stjärnskott redan efter första året, de fick även statusen Mästarklass av White Guide.

Visionen för Rådhustorget No:1A

När Knútur först besökte restaurang Rådhustorget No:1A, eller ”Råddan” som den kärleksfullt kallas, år 2017, blev han omedelbart förälskad i platsen. ”Jag ansvarade då för Köket och satt här och räknade på personalkostnaderna, medan jag tog en öl och tänkte att detta ställe skulle jag vilja ha,” berättar han leende. När han så tog över restaurangen 2021, var visionen klar: högkvalitativ mat i en avslappnad och familjär miljö. Menyn på Råddan är levande och förändras ständigt, vilket gör varje besök unikt. Knútur strävar efter att skapa en plats där gäster kan njuta av utsökt mat utan att det känns pretentiöst.

Nordic Supper, ett barn av pandemin

Knúturs andra stora projekt, Nordic Supper, föddes ur hans och vännens (och tidigare kollegan) Mattias Hemhagens gemensamma kärlek till naturen och matlagning. De började med att laga mat ute i skogen som en hobby, men efterfrågan från vänner och bekanta ledde till att de utvecklade konceptet vidare. Under pandemin tog de idén till nästa nivå och arrangerade exklusiva middagar ute i naturen. Då hade även Kristján Fannar (surfare, konceptutvecklare och islänning) kommit in som tredje partner. ”Det blev en tio-rätters servering för 24 personer, all in, exklusiv kväll, fyra–fem tillfällen per år,” förklarar Knútur. Gästerna köper biljetter i förväg och får veta platsen för middagen bara några dagar innan, vilket skapar en mystisk och spännande upplevelse.

Framtidsvisioner och personliga reflektioner

Framtiden ser ljus ut för både Rådhustorget No:1A och Nordic Supper. Knútur har ambitiösa planer för att expandera Nordic Supper till andra nordiska länder och hoppas kunna samarbeta med naturturismaktörer för att skapa unika matupplevelser. För Råddan vill han fortsätta locka nya gäster och höja nivån på maten ytterligare, samtidigt som den familjära känslan ska bevaras.

Personligen finner Knútur mest tillfredsställelse i att se gäster lämna restaurangen nöjda och glada. ”Det är vår belöning varje dag,” säger han. Utmaningen ligger i att hitta tid till allt han vill göra, men han ser också värdet i att coacha sina medarbetare så att de kan ta över ansvaret och ge honom möjlighet att utvecklas vidare.

Med en passion för matlagning, en stark koppling till naturen och en tydlig vision för framtiden, fortsätter Knútur Kristjánsson att sätta Falkenberg på den kulinariska kartan.

Personporträtt

Namn: Knútur Kristjánsson

Ålder: 40 år

Familj: Sambon Jacqline, barnen Freyja, 4 år och Kristján Leo, 5 månader.

Ledarskapsstil: ”Jag skulle säga en coachande ledarskapsstil där jag är lite av en kapten för mitt lag, jag jobbar tillsammans med min personal”

Personliga intressen: Min familj, surf, matlagning, vara ute i naturen.

Motto/citat: “Learn by doing. Jag gör massor av fel, hela tiden, men lär mig på vägen. Det handlar bara om att våga, kunskapen och/eller gnistan kommer, oavsett vad det är.”

Pelly Butiksinredningar AB 556440-0751