Skip to main content
Aktuellt

Sociala butiker – en ny standard?

En gråtrist marsdag bjuder på en oväntad glimt av hopp när jag träffar Heinz Möller, etableringschef på Willys, för en diskussion över en kopp kaffe på mysiga Stålboms konditori i Falkenberg. Vid bordet delar Heinz med sig av sitt och Willys engagemang i att stödja sociala butiker och dess väg till förändring.

Inspirerad till handling: En resa mot sociala matbutiker

Heinz berättar hur initiativet till att stödja sociala butiker tog sin början. Det var Karin Bildsten på Axfood som först lyfte frågan, och tillsammans insåg de potentialen. Heinz och hans team tog på sig uppdraget att bygga butiker från grunden, med många volontärer som delade deras entusiasm. Detta blev startskottet för en serie av sociala butiker, där den första öppnade i Rågsved 2015.

Konkreta handlingar för hållbar förändring

Från att hitta lämpliga lokaler till att bygga och utrusta butikerna, Willys engagerar sig fullt ut. Heinz berättar om deras fokus på återbruk, där de återanvänder material och utrustning för att minska miljöpåverkan och samtidigt hålla kostnaderna nere.

”Allt ifrån kyldiskar, vågar, kassadiskar och entréstolpar till möbler och klädskåp. När vi bygger nya butiker återanvänder vi så mycket som möjligt. Jag skulle säga att vi är världsbäst på återbruk… kanske till Pellys förtret,” tillägger Heinz med glimten i ögat.

En starkare företagsidentitet genom socialt ansvarstagande

För Willys är engagemanget i sociala butiker en signal om deras vilja att göra mer än bara affärer. Heinz betonar vikten av att visa att företaget bryr sig och tar ansvar. Han lyfter fram ledarskapet från Antonia Ax:son Johnson och Caroline Berg som avgörande för att möjliggöra sådana initiativ.

Utmaningar på vägen till förändring

Även om det på det stora hela varit främst positiv respons har Willys stött på motstånd, som i fallet med den första butiken i Rågsved som sattes i brand. De lät sig dock inte nedslås utan byggde upp butiken på nytt, fast i annan lokal. Trots den tuffa starten har de fortsatt att driva projektet framåt med stöd av samhället och fantastiska medarbetare i Willys etableringsteam.

Framtida visioner för samhällsansvar och hållbarhet

Heinz delar med sig av Willys ambitioner att fortsätta stödja samhället och minska matsvinnet. ”De sociala matbutikerna vänder sig till dem som har det svårast att få ihop tillvaron. Alltifrån den ensamstående kvinnan med sitt lilla barn, till Margaretha som mist sin man och nu inte har tillräckligt för att få ihop till hyran och till mat, kanske inte ätit något protein de senaste sex månaderna.”

Han ser potential i nya avfallsdirektiv och uppmuntrar andra företag att göra liknande insatser. ”Vi har blivit betydligt bättre på att prissänka varor som närmar sig bäst före-datumet. Bättre att sänka priset till 5–10 kronor än att behöva kassera en vara. Bra för kunden som kan köpa en kurant vara till ett bra pris och är man på tårna finns det även mycket pengar att spara för butiken.”

En personlig resa mot empati och förändring

Heinz reflekterar över den personliga påverkan av deras arbete. ”Jag var förbi Mobilia i Malmö några veckor efter att butiken stod färdig och möttes då av en lång kö med människor som väntade på sin tur att få komma in och handla. Naturligtvis känns det bra att ha bidragit till att butiken finns men det är tufft att se alla dessa människor som kommer dit, för att överhuvudtaget kunna sätta mat på bordet. Det är så tudelat, svårt att beskriva.”

För Heinz är arbetet med sociala butiker mer än bara affärer. Det handlar om att visa att Willys bryr sig och tar sitt ansvar gentemot samhället. Han delar en känsla av tvetydighet kring sitt engagemang, där den personliga tillfredsställelsen av att göra gott ibland blandas med känslor av själviskhet.

En uppmaning till handling för fler företag

Heinz Möller och Willys är exempel på hur företag kan ta ansvar och göra skillnad. Deras engagemang för sociala butiker är inte bara en handling av medkänsla, utan också ett steg mot en mer hållbar och rättvis framtid.

Avslutningsvis uppmanar Heinz andra företag att våga tänka utanför boxen och bidra till samhällsförändring. Han betonar vikten av att ta ansvar och våga göra skillnad, även om det så bara är små steg.

Idag, samma dag som intervjun äger rum, invigs Göteborgs tredje sociala butik på Wieselgrensplatsen, där Willys har varit en betydande stöttepelare. Med fler förebilder som Heinz Möller och hans team, kan vi alla bidra till att göra världen lite bättre, ett litet steg åt gången.

Så vad är då en social matbutik?

Det är en typ av livsmedelsaffär med ett specifikt fokus på att tillhandahålla livsmedel till personer eller familjer som lever i ekonomiskt utsatta situationer. Butikerna erbjuder varor till kraftigt reducerade priser till dem som behöver det mest.

Målet med sociala matbutiker är att minska matsvinnet och hjälpa till att bekämpa fattigdom genom att ge tillgång till näringsrik mat till dem som har svårt att få ihop tillräckligt med pengar för att köpa mat till fullpris i vanliga livsmedelsaffärer.

Butikerna kan vara både ideella och drivas av välgörenhetsorganisationer, samarbetspartners eller företag som delar samma mål och värderingar.

Personporträtt

Namn: Heinz Möller
Företag: Willys
År i befattning: 3 år (34 år inom branschen)
Ålder: 56 år
Familj: Ja. Fru, barn och barnbarn.
Ledarskapsstil: Ett individanpassat och inkluderande ledarskap.
Personliga intressen: Motion, natur och att utforska nya platser, orter och länder.
Motto/citat: Att leda är att lyckas genom andra och att låta andra få växa.

Pelly Butiksinredningar AB 556440-0751